Mantra’s en Kundalini yoga

Mantra’s chanten is een belangrijk onderdeel in kundalini yoga. We beginnen en eindigen de yogales altijd met een mantra en we mediteren ook vaak met een mantra. Maar wat zijn mantra’s eigenlijk en waarom doen we het?

Wat is een mantra?

Een mantra bestaat uit één woord of een aantal woorden of zinnen. De mantra’s die we chanten in de kundalini yogales zijn meestal in het Gurmukhi. De tekst heeft een spirituele betekenis, maar de klank en de frequentie (het aantal trillingen per seconde) zijn minstens zo belangrijk. Elke mantra heeft zijn eigen kwaliteit, ritme, frequentie en uitwerking. De combinatie van geluid, resonantie en ritme verandert de staat van je bewustzijn dat weer een patroon bepaalt van een gedachtestroom. Door de woorden uit te spreken creëer je energie en beweging. Alles heeft zijn eigen trilling (beweging) dus ook je organen en de cellen in jouw lichaam. Je zet dus van alles in beweging als je een mantra chant. Sta er dus niet van te kijken als het je raakt.

Een mantra als meditatie

Mediteren moeilijk? Een mantra chanten is een toegankelijke manier van mediteren. Door met al je aandacht bij de mantra te zijn houdt je de gedachten bezig. Zo heb je geen ruimte meer om te piekeren. Dat geeft rust en ruimte in je hoofd. Buiten dat breng je iets in beweging. Je stimuleert je organen en cellen en ook bepaalde gebieden in je brein die in verbinding staan met je gemoedstoestand. Mantra’s kunnen zo heel helend werken. Er zijn mantra’s die je chakra’s openen, ontspannen, energie geven, je helder van geest maken, intuïtiever maken, je kracht geven je beschermen, de liefde laten stromen en je beter laten slapen.

Hemelse communicatie

Hemelse communicatie of celestial communication is een meditatie waarbij je het chanten combineert met een beweging. Deze bewegingen versterken de kracht van de mantra. Het verhoogt je energie en brengt je lichaam en geest in balans. Deze hemelse communicatie opent je hart en sterkt je aura. Yogi Bhajan zei ‘het is het grootste wondermiddel om je lichaam te helen, het maakt je intelligent en creatief en laat je ziel stralen’.

Als je durft…

Jezelf laten horen is jezelf openstellen en jezelf openstellen voelt als kwetsbaar zijn. Dat is heel spannend. Door samen te chanten in een groep ontstaat een krachtige energie waar jij je door kunt laten dragen. De kracht van de mantra is enorm. Het kan van alles losmaken en in beweging zetten. Prachtig toch! En ooit hoorde ik eens van een wijze vrouw ‘mensen voelen zich vaak ongemakkelijk voor zaken waar ze zich niet voor hoeven schamen, en niet voor zaken waar ze zich wel voor zouden moeten schamen’. Dus… Open up, en CHANT!

Mijn liefde voor mantra’s

Mede door de mantra’s heb ik mijn hart verloren aan kundalini yoga. Mijn mooiste mantra ervaring is wel die op het yogafestival. Zij aan zij in een grote tipi. De mantra’s werden begeleid door David Lurey & friends een fantastische energie. Als ik deze mantra hoor ben ik weer even terug in de tipi op het mooie Terschelling. Een concert van Nirinjan Kaur in de Vondelkerk in Amsterdam is ook een mooie herinnering. Ik kan je zeker aanraden eens een mantra concert te bezoeken. Mirabai Ceiba en Nirinjan Kaur of Ajeet Kaur geven regelmatig concerten in Nederland. Buiten deze concerten geniet ik elke week weer van het chanten met mijn eigen yogagroepen. Die prachtige lage mannenstemmen in combinatie met de krachtige vrouwenenergie raakt me elke les weer.

Voor thuis

Om thuis lekker mee te chanten of de mantra’s uit de yogales nog eens terug te luisteren kan je een kijkje nemen op deze site. Een uitgebreide lijst van mijn favoriete mantra’s vind je in mijn openbare Spotify lijst. Je kunt mij daar vinden als je zoekt op Mandy Meijerman.

Sat Nam!